30 november 2009

Pusslande

Många uppbokade kvällar den här veckan.. så får trixa lite för att få till veckans träning.

Börjar med lunchgymmande idag och hoppas att träningen råder bot på dagens trötthet. Och lovar samtidigt mig själv att gå i säng rackarns tidigt ikväll.

Ingen vanlig vecka

Har en riktigt spännande vecka framför mig. Bland annat väntar skidläger med den här skidkungen.

29 november 2009

Det ständiga packandet.



Sen kvällsmatch ikväll och lunchträning imorgon

Nu dags för match. Wish me luck.

Magisk morgon

Ja, den här morgonen går inte att beskriva som nåt annat än just magisk. Är tacksam över min oförmåga att sova på mornarna.. för dagens morgonpromenad slår det mesta. Eller vad säger ni om det här?

Dessutom sån där frisk, lite kylig luft som biter till i kinder och lår. Livet när det är som enklast. Livet när det är som bäst.Underbara, fantastiska, magiska höst/vinterväder - som jag har längtat.

Skön tjej


Psst.. missa inte.. stor intervju i dagens DN med Charlotte Kalla. En stor inspirationskälla för mig. Och med helt rätt attityd.  Eller vad säger ni om det här uttalandet?
Utanför fönstren råder svensk höst när den är som sämst: grått, blött, kallt. Men Charlotte Kalla, med rosa gummistövlar på fötterna, säger

– Det är ju bra väder i dag. Det blåser inte.
Jag säger då det. Inställningen är allt. Upp till dig att välja vad du ser och lägger fokus på.

28 november 2009

Skön lördag

Börjar dagen med en stavgångspromenad. Ensam med stavarna. Ärligt talat tycker jag fortfarande att det känns liite jobbigt att ta med stavarna ut på promenad. Lite tantvarning sådär. Men. Så tänker jag. Att jag faktiskt är tillräckligt gammal för att tillåta mig själv att vara töntig. Helt ok för en snart 30-åring. Och så tänker jag igen. Tänker Vasaloppet och att det ger så väldigt mkt mer att gå med stavar än utan. Så de fick följa med ut iaf. Skön start på lördagen.

Efter det hets på stan (påminn mig om att aldrig nånsin uträtta ärenden en lönelördag och verkligen inte såhär en månad före jul..). Bästa brorsan kom med sushi och det hängdes och kollades på tennis.


Nu tupplur så jag blir på bästa humör för fest hos Frida ikväll.

27 november 2009

Hett Vasalopp




Det verkar vara ovanligt hett med Vasaloppet i år.. känns som varenda människa ska åka.  Har alla en kris eller har svenska folket blivit ett toktränande folk?


SvD storsatsar redan nu. Hoppas det inte känns uttjatat när det väl är dags..

Tennisönskan

Kollar inboxen hela tiden. Och nej, väntar mig inget kärleksmeddelande såhär på fredagseftermiddagen. Hoppas hoppas på att kunna knipa åt mig en ledigställd tennisbana ikväll. Och då måste man vara snabb. Snabbast till och med.

Ont i ryggen

Effektiv lunchträning i gymmet med fokus på rygg. Sittande rodd,  latsdrag, stakningsövningen, och ryggresningar med viktplatta. Det känns vill jag lova.

Men all träning som bidrar till en mer behaglig Vasa är bra träning. Mitt motivationsmantra för närvarande.

Älskade yoga



Yoga alltså. Värmen som sprider sig. Toleransen. Mellan människor som egentligen inte känner varandra. Men som för en stund hittar det gemensamma i yogan. Det mänskliga. Och möter varandra utan misstänksamhet, med total och genuin värme. Inte konstigt att jag älskar den där yogan.

26 november 2009

Längtan till shalan



Myshörnan i "min" yogastudio

Ikväll blir det yoga och precis som sporty spice skrev om nyligen så har min yogaupplevelse blivit en helt annan sen jag började gå till en riktig shala (yogastudio) istället för att gå på yogapass på en vanlig träningsanläggning. För mig räcker det numera att kliva innanför dörren till yogastudion så lägger sig lugnet inom mig och jag blir totalfokuserad på att bara vara. Yoga för mig är en helhetsupplevelse och något som är bra mycket mer än enbart fysisk träning och just därför blir miljön och stämningen som lärarna sprider så otroligt viktig. För mig handlar yoga om den där känslan av att komma in i en annan värld och helt glömma sig själv och allt runtomkring för en stund. Även om jag blir svettig så ligger fokus på det mentala snarare än det fysiska.  

Spåravgiftsdilemma

Vad säger ni om den här spåravgiftsdebatten? Är det ok att ta ut en avgift för att åka skidor eller är det ett hot mot allemansrätten?



Jag är lite kluven. Å ena sidan tycker jag att det är en skrämmande utveckling. För vad är nästa steg? Att avgiftsbelägga promenader i skogen?

För vad är egentligen skillnaden? Att utnyttja en motionsslinga för att åka skidor eller att utnyttja den för en promenad eller löprunda. Visst, säkert mer underhåll för ett skidspår, men även en motionsslinga utan snö kräver ju underhåll i form av att sågspån läggs ut osv.

Å andra sidan har jag egentligen inget emot att betala för att få spår som underhålls ordentligt. Helt ok med mig. Kommer inte att påverka mitt skidutövande överhuvudtaget. Och egentligen är det väl inte konstigare än att man betalar för att åka lift upp på berget.. eller?

25 november 2009

Vasaloppsstyrka

För alla er som ska åka Vasaloppet eller tjej-Vasan.. här kommer styrketräningstips från kvällens Vasalopps-work shop.

Generella tips:
  • Få reps med tunga vikter framför många reps med lägre vikt.
  • 6-10 reps/set
  • 3-5 set per övning

Eftersom Vasaloppet mest består av relativt flacka spår är det framförallt stakningsmusklerna som behöver tränas. Viktiga muskelgrupper att träna blir därför:
  • triceps
  • axlar
  • rygg (både övre och nedre delen)
  • mage
  • bålstabilitet
Specifika övningar

Uppvärmning - MAQ-inspirerad olympisk rörlighet för att även träna smidighet.

Triceps:
- Stakningsliknande övning. Handlar om att efterlikna stakrörelsen så mycket som möjligt genom att använda rep som fästs högt i kabelmaskinen. Även här gäller alltså tunga vikter och få reps. Jobbigt kan jag lova.



- En variant av kickbacks  där man inte börjar med armen parallellt med kroppen utan rakt ner mot golvet och som ett första steg drar upp armen till det parallella läget och sen fortsätter som en klassisk kickback.

Rygg:
- Latsdrag
- Chins (med hjälp av kompis eller i maskin om man inte fixar det själv)
- Sittande rodd
- Ryggresningar på boll eller lutande bänk

Mage:
- Crunches på boll eller bosu. Gärna med vikt bakom huvudet och få reps.

Bålstabilitet:
- Plankan - varianter med en lyft arm, eller ett lyft ben, eller en arm + ett ben i luften diagonalt. Kan tränas i intervaller, tex 8x30 sek med 30 sek vila mellan omgångarna. Kan även göras med armbågarna på bosun.

Och så sist men inte minst.. kvällens roligaste övning - en parövning:
Den ena personen står i armhävningsposition med tår och händer i marken, den andra står bakom och lyfter upp armhävningspersonens fötter så att kroppen blir rak i luften. Personen som står bakom ska sen släppa en fot i taget och personen på golvet ska hålla emot så att inte benet ramlar ner i marken. Är ni med? Testa!

Till sist: Vad gäller uppdelningen mellan kondition och styrketräning rekommenderas en övervikt mot konditionsträning. Som exempel, om man tränar fem pass i veckan så bör tre vara konditionsinriktade (blandat intervall och långpass) och två styrkeinriktade.

Jag är superdupertaggad efter det här inspirationspasset - nu ska det köras tungt!

Söderling i semi


Grymt bra jobbat av Söderling och sjukt kul för mig som kommer att sitta som klistrad framför matcherna i helgen.

Återhämtning

Blev inte så mycket träning ikväll, men desto mer av instruktion och inspiration inför Vasan. Mer om det lite senare.


Kvällens återhämtningsmat blir i alla fall en indisk linssoppa med spenat. Jag följde receptet men la till lite chilipeppar och toppade med keso.

Riktigt gott en regnig höstdag och perfekt att snabbt ta fram ur frysen efter träning.

Perfekt mellanmål


Såå gott! Och perfekt uppladdning inför kvällens styrketräning.

Keso Äpple Päron Vanilj tillsammans med vaniljyoghurt, tärnat äpple och kanel på toppen. Mums!

Att vakna med ett leende

Alltså, jag är totalsåld. På en lampa. Det kan låta lite märkligt. Kanske till och med knäppt.

Men faktum är att den här lampan är helt fantastisk. Den får mig att tycka att det är lättare att gå och lägga mig för att jag vet att jag kommer att vakna av mig själv med känslan att "jaha, ny dag, nu var det dags att gå upp ja". Utan problem. Oavsett tid på dygnet.

För er som inte ännu upptäckt denna mirakellampa så funkar den som så att den successivt ökar ljuset i rummet en halvtimme innan själva alarmet går på. Efter lite experimenterande med ljusinställningarna har jag nu hittat det perfekta läget där jag vaknar av mig själv fem minuter innan alarmet (i mitt fall radion) sätts på. Som att ha helgmorgon hela veckan med andra ord.

Ja jag vet. Jag låter som en reklamfilm. Men jag är inte köpt. Lovar. På hedersord. 

Ladd inför Vasan

Funderade i morse på hur kvällens träning skulle se ut och kunde inte riktigt bestämma mig - när det pep till i mobilen med svaret på frågan. I sms:et stod det nämligen att jag fått en reservplats till kvällens workshop om styrketräning inför Vasan. yippie! Ska bli himla spännande att se vilka styrkeövningar som rekommenderas.




Hur tränar ni inför Vasan?

24 november 2009

Inväntar tjejerna

Ikväll ska min kropp få vila. Verkar som den gillar den tanken.

Istället ska det diskuteras, skvallras och skrattas när finaste vännerna kommer på middag. Gillar verkligen det här med hemma-hos-vardagsmiddagar. Opretentiöst och lyxigt på samma gång. Med det här gänget kryddar vi dessutom till det lite extra genom att den som står för middagen även bjuder in en joker, alltså ytterligare en kompis som hålls hemlig för de andra. Brukar kunna föra diskussionerna åt lite andra håll..

Lyx i vardagen - sån't gillas.

Inspiration som håller i sig


Ni vet den där känslan man kan få i hela kroppen efter en riktigt bra inspirationsföreläsning. Jag menar den där känslan av att "Allt är möjligt" och "Nu fasen ska jag ändra på de där delarna i livet som inte riktigt funkar" osv.. Ni kanske också känner igen er i hur vardagen sedan kommer ikapp en och hur inspirationen till förändring falnar och illa kvickt är man tillbaka i gamla tankebanor och vanor.

Förra veckan var jag dock på en inspirationsföreläsning som bara växer sig starkare och starkare. Hade förmånen att som mentor i Stiftelsen Stella gå på ett seminarium med Igor Ardoris, ni vet han som var gympalärare i tv-programmet Klass 9A. Igor driver numera sitt företag, Själförsvar, och jobbar med fysisk och mental träning så man kan väl säga att det var en perfect match för mig och mina intressen.

Igor Ardoris, www.sjalforsvar.se

Resultatet av föreläsningen kan ni se här i detta nu. Den här bloggen skapades tack vare den inspiration jag fick att mer praktiskt styra mitt fokus mot det jag brinner för.

Och det väcker ju ytterligare en tanke - nämligen vilken kraft vi har att påverka varandra. Till stordåd eller illdåd. Bara till att välja.

Skulle ni få en chans att lyssna på Igor nångång - gör't!

Bästa starten

Åhh.. vad jag fullkomligen älskar att starta morgonen med tennislektion. Är inte ofta man får skratta så mycket före klockan åtta på morgonen. För skrattar gör vi. Åt oss själva och hmm.. kanske ibland även åt varandra ja. men med mycket hjärta bakom förstås. Och mellan skratten är det ett jädrar anamma som heter duga.

Efter en sån start håller humöret i sig resten av dagen. sällan jag är så effektiv och energisk på jobbet som på tennistisdagar.

Nån som känner igen sig?

23 november 2009

Nöjd

Kvällens pass i gymmet blev en blandning av styrka och kondition. Har se'n min stressfraktur för ett par månader se'n tyckt det varit lite svårt att få till konditionsträningen eftersom jag inte kunnat belasta foten och alltså inte kunna springa. Och nu när Vasan faktiskt närmar sig känner jag att mitt fokus bör ligga på kondition. Därav beslutet att smyga in lite konditionsträning i dagens helkroppsstyrka. Såhär såg dagens pass ut:

Uppvärmning: 8 min crosstrainer
Ben: Utfall med hantlar + Benspark i maskin
5 minuter rodd
Axlar+biceps: Axellyft i maskin + Bicepscurl med stång
5 minuter löpband
Övre rygg + triceps: Tricepspress i kabelmaskin + Sittande kabelrodd + Latsdrag i kabelmaskin med roddhandtag
5 minuter cykel
Mage + nedre rygg: Crunches på bosu + Ryggresningar på lutande bänk

Är riktigt nöjd med kvällens pass. Kände mig taggad och gillar grejen med att varva kondition och styrka. Tycker det blir enklare att fokusera på varje övning med mer omväxling i passet. Kul! Mer sånt kommer det bli framöver.

Tack Frida för bra peppning!

Bra jobbat!

Sjukt bra spelat av Robin i dagens match mot Nadal. Och nu är jag tokinspirerad för ett pass i gymmet. Med inslag av konditionsträning tänker jag mig. Rapport väntar senare.

En tennisnörds bästa vän..

bet365.com - direktsänd match mellan Söderling och Nadal. Alldeles gratis.

Lunchtips

Vill dela med mig av ett riktigt bra lunchställe som har såväl hälsosam som god mat - Yogayama. Att miljön dessutom är skönt lugn och avkopplande och personalen hur sköna som helst gör det till ett av mina riktiga favvoställen.

Tennisvinst



Ok, riktigt sådär glad som Caroline på bilden ovan blev jag inte efter gårdagens vinst, men det kändes bra. 

Och framförallt - serven satt där den skulle. Känns som det håller på att lossna nu. Den där serven som känts långtifrån naturlig och säker börjar nu bli alldeles självklar. Dags att klättra till nästa nivå - javisst!

22 november 2009

Perfekt uppladdning?

Laddar inför kvällens tennismatch genom att dammsuga och torka golv. Smart? Vem vet. Håller mig åtminstone vaken.

Motiverad!


Efter de svenska tjejernas framgångar i skidspåren igår är jag galet sugen på att själv ge mig ut oh träna inför Vasan. Men, snön fattas ju, så tillsvidare nöjer jag mig med en lång stavgångspromenad och hallucinerar fram lite snö i tanken. Stavgång förresten - en för mig ny upptäckt som visat sig vara riktigt bra lågintensiv träning.

21 november 2009

Om att blogga

Så.. välkommen hit! Efter att under en längre tid ha läst och inspirerats av en massa bloggar (endorfiner, ex amino och miss agda kan särskilt ta åt sig av äran) tyckte jag att det var hög tid att sätta igång mitt egna bloggande. Träning handlar för mig om att våga utmana sig själv, att se en utveckling och framförallt att ha kul! Yoga ger mig fokus och öppnar mina ögon för att se de små nyanserna i livet som ett par stressade ögon inte ser.. Tennisens matchspel lär mig att våga satsa för att vinna, att våga ta plats även när det känns obekvämt och att snabbt vända negativa spiraler medan tennisträningarna tar fram min lekfullhet. Löpningen rensar mina tankar och ger mig perspektiv.  And so on. Detta är vad jag menar med träningens kraft i vardagen.



Hur påverkar träningen dig?

Morgonpromenad med mersmak

Hade en plan om att ge mig iväg till gymmet imorse, har blivit lite av en lördagsmorgonrutin. Älskar att sätta mig på cykeln och komma iväg innan stan vaknat på riktigt och ledighetskänslan ligger i luften. Idag var dock inte riktigt kroppen med på noterna. Kände mig seg och saknade det där jädrar anammat som krävs för att kunna motivera sig själv i gymmet och bestämde mig istället för att ge mig ut på en promenad runt Djurgårdskanalen. Under tiden började kroppen vakna till liv och promenaden fick därför inslag av löpning. Sååå skönt! Och helt plötsligt kom lusten att springa tillbaka. Har varit borta från allt vad löpning heter i ett par månader på grund av en stressfraktur i foten och håller så sakteliga på att komma tillbaka till normal träning igen. Ser dagens små löpintervaller som ett test av foten. Som än så länge verkar ha fallit väl ut. Hoppas hoppas.

Efter promenaden körde jag lite Vasalopps-styrka med fokus på överkroppen. Varvade stakintervaller med gummiband och plankan och avslutade med en drös sit-ups och rygglyft.

Och än en gång har träningen lyckats skapa den där känslan. Från seg och omotiverad till full av energi och inspirerad.

Nu blir det en kopp kaffe tillsammans med Charlotte Kalla på tv som ytterligare inspiration.

20 november 2009

Den perfekta starten på helgen

En timmes tennis med Lisa efter jobbet och helgen kan inte börja på bättre sätt. Ren och skär glädje!