Jag köper mycket ekologiskt. Nästan all frukt och grönt och de mejerivaror jag köper är ekologiska eller KRAV-märkta och det händer även att jag köper KRAV-märkt kött. Upptäckte i somras att jag blev upprörd på riktigt när ICA-butiken i Loftahammar där vi handlar till sommarstugan i stort sett inte har några ekologiska varor alls. Det kändes som att jag handlade en skitprodukt när jag fick köpa vanlig mjölk tex. Så hårt har min tro på ekologiska varor satt sig.
Jag betalar gärna lite mer för KRAV-märkt och ekologisk mat. Jag betalar främst de där extra kronorna för min egen skull. Jag vill äta bra, få i mig så mycket näringsämnen som möjligt, undvika onödiga tillsatser och slippa gifter i maten. Den andra anledningen till att köpa ekologiskt - att det skulle vara bra för miljön - biter inte lika bra på mig även om det givetvis är bra om mitt egoistiska eko-handlande även skulle leda till en bättre miljö.
Huruvida ekologisk produktion är bra eller dåligt för miljön har ju de lärde tvistat om länge men nu läser jag även om bönder som uttalar sig tvivlande kring om KRAV-produkter verkligen är nyttigare än andra:
"Nästan inga bönder köper Kravprodukter, för vi vet att det inte är någon skillnad på maten. Ändå har vi fått konsumenterna att tro det."
Så vad ska jag göra nu? Är jag totalt grundlurad? Har jag betalat extra för ingenting? Ska jag sluta köpa ekologiskt omedelbart bums?
Eller är böndernas uttalanden vridna och överdrivna? Ska jag ändå fortsätta handla ekologiskt för att visa att jag stödjer utvecklingen mot naturligare mat - även om den i dagsläget kanske inte är så mycket nyttigare?
Hur tänker du?
En sak är säker - det här måste undersökas lite närmre.