18 november 2012

Första veckan med styrkefokus avklarad

Sammanfattar en vecka som gått i styrketräningens tecken. Precis så som det kommer att vara de närmaste 10 veckorna.

Förutom det där tunga passet som jag beskrev häromdagen har jag även kört ett med fokus på explosivitet (well, så gott det går..) och ett volympass. Har sprungit lite också, men bara lugnt och fint.

Några tankar efter den första av tio styrkeveckor:

Det är svårt att hitta rätt vikter. Hur tungt ska det egentligen kännas när man kör explosivitet? Det viktigaste är ju tydligen att man kan vara snabb, men då blir det ju löjligt lätta vikter och det känns knappt som att jag tränat.

5x10 reps med långsam excentrisk fas är en riktig killer. Jag är ordentligt ovan vid den här typen av volymträning och det var trötta och svullna muskler efter fredagens volympass. Även här svårt att hitta rätt bland vikterna. Men det lär jag ju lära mig så småningom.

Jag har vilat duktigt. Vilket behövs. Min träningsdos kommer förmodligen att bli mindre än vanligt under de här veckorna men det är förmodligen bara bra för att styrketillväxten ska bli så stor som möjligt.

Jag har i princip inte haft någon träningsvärk på hela veckan. Det här är väldigt ovanligt för att vara jag. Jag går nästan alltid omkring med träningsvärk. Är det inte i låren så är det i baken, eller i latsen, eller i triceps. Vad beror det här på? Har min kropp äntligen börjat vänja sig vid styrketräning nu efter ett antal månader med styrkefokus? Är det för att jag varit duktigare på att få i mig protein direkt efter passen? Eller har jag inte tagit ut mig tillräckligt?

I helgen har jag bara vilat. Undrar när det hände senast? 3 år sedan eller så? Men nu är jag redo för en ny vecka som börjar med ett tungt pass på gymmet imorgon. Och en morgonjogg också tror jag. Har börjat snegla åt Vansbro Halvmarathon..

1 kommentar:

  1. yeah, Vansbro halvmarathon! Det är ju riktigt skoj, 23 km t.o.m, en mastig upplevelse! Då ses vi där ;)

    Skönt med träningsfri helg, det händer så sällan. Det är liksom då man har tid att träna så då känns det mer avlastande med vila en vardag. Därför blir helgerna sällan träningsfria.

    SvaraRadera