29 januari 2013

Kvalitet och kvantitet

Hur tänker du? Föredrar du att träna så mycket som möjligt och så får vissa pass bli lite halvdana eller vill du hellre träna lite mindre men alltid på högsta möjliga nivå? Det vill säga - prioriterar du kvantitet eller kvalitet? Jag vet att vi är många där ute som har svårt att hinna med den träning vi vill och velar fram och tillbaka om vi ska satsa på en gren och gå "all in" eller om variationen är viktigare.

Även jag tycker att det är lite småknöligt det där. Jag vill ju gärna kombinera crossfit, styrketräning, löpning/skidåkning och tennis och har därför svårt att hålla nere träningsmängden eftersom jag gärna vill köra mer än ett pass per vecka av varje "gren". Samtidigt så vill jag ju hålla kvalitet och intensitet i mina pass och då funkar det inte att köra hur många pass som helst - kroppen hinner helt enkelt inte återhämta sig mellan passen. Så där har jag hållt på fram och tillbaka och försökt hitta den magiska balansen.

Tills nu. För första gången känns det som jag hittat ett tänk och en träningsplanering som känns riktigt bra. Fokus och kvalitet, hyfsat mycket träning men med viloveckor däremellan. Svaret heter periodisering och för mig innebär det framförallt två saker.

1. Varva tyngre veckor med lätta veckor. Ganska enkelt egentligen. Jag kör tre tyngre följt av en lätt. Oftast 7 pass i de tyngre veckorna och 3 pass i de lättare. I de lättare får kroppen återhämta sig och jag samlar på mig en massa träningsmotivation.

2. Fokusera på olika saker i olika perioder. Jag är tex. nu inne i en 10 veckor lång styrkefokusperiod. Det innebär för det första att antalet styrkepass är fler och att de övriga grenarna får stå tillbaka lite. Löpningen ser jag mer som ett sätt att underhålla löparbenen tex, jag strävar inte efter att bli bättre. För det andra innebär det att styrkepassen prioriteras. Styrkepassen ska kunna köras med fullt fokus och den intensitet som planerats, vilket innebär att den övriga träningen får anpassa sig efter det. Kvalitetspassen i löpning stryks och ersätts med en lugn jogg om jag känner mig mör och löpningen annars skulle kunna påverka styreträningen negativt.

I nästa period kommer jag istället att lägga fokus på crossfit och därefter på löpningen. Jag känner på mig att det här kommer bli riktigt bra. Som bonus ger det mig en enorm träningsmotivation när jag känner att träningen är fokuserad och genomtänkt.

Idag blev det ett bra kvalitativt styrkepass följt av en lugn, helt kravlös jogg. Helt enligt plan.

Min träningsplanering fram till midsommar - excel är inte dumt.

3 kommentarer:

  1. Grymt att ha en plan att köra efter! Den låter riktigt bra!!

    SvaraRadera
  2. Hihi... Just nu är jag glad om jag får till någon träning :-)

    SvaraRadera
  3. Låter som ett bra upplägg. Jag hittade din spännande blogg via anmälan till Vbro halvmara. Kul!!

    SvaraRadera