13 oktober 2010

Favoritbrödet - råglimpa med kakaokross

Igår bakades det hemma hos mig. Och det blev helt fantastiskt gott. Ett bröd jag visserligen bakat flera gånger tidigare men glömt bort hur gott det var.

Brödet kräver lite planering - frön och kross ska skållas 8 timmar innan själva baket börjar. Men förutom den detaljen är brödet väldigt lätt att göra. Kräver inte ens utbakning.

Så varsågoda här kommer receptet på det gudomliga brödet. Ursprungligen från Allt om Mat men jag har gjort några små ändringar.

Grov råglimpa med kakaokross
Till skållning:
6 dl vatten
300g rågkross
160g solrosfrön
4 msk linfrö
1½ msk havssalt

Till degen:
50g jäst
3 dl filmjölk
0,75 dl mörk sirap
2 msk honung
200g rågmjöl
550g vetemjöl
1 dl kakaokross (går att köpa i hälsokostbutiker, typ Blueberry)
rågmjöl till garnering

Skållning:
1. Koka upp vattnet. Blanda kross, frön och salt i en skål och häll över det kokheta vattnet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8 timmar.

Degen:
2. Smula ner jästen i en skål. Värm filmjölken till 37 grader och lös upp jästen i filmjölken. Tillsätt sirap och honung.
3. Tillsätt allt mjöl och skållningen. Arbeta i maskin eller med elvispens degkrokar i 5 minuter. Degen ska vara ganska lös. Blanda ner kakaokrosset. Låt jäsa i 45 minuter.
4. Klicka över degen i två avlånga formar (1½ liter). Strö över lite rågmjöl och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
5. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i nedre delen av utnen i ca 50 minuter.
6. Ta upp bröden ur formen och låt svalna på galler utan bakduk.

Njut!

1 kommentar:

  1. Låter himmelskt! Sirap och filmjölk blir aldrig fel i bröd. Tycker dock inte det låter alldeles enkelt haha. Filmjölk till 37 grader hurdå? Men jag är en newbie när det gäller bakning också och snart är jag säkert uppe på din nivå! =D

    SvaraRadera