19 april 2012

Bra intervallpass för nybörjaren

För dig som funderat på det här med intervaller, men kanske känt dig tveksam till om det är för tufft eller bara inte kommit dig för än så har jag här ett upplägg som passar perfekt som ditt första intervallpass.

Upplägget kommer från Malin Ewerlöf och det här var det första intervallpasset som Malin bjöd på under lunchlöpningarna. Jag missade det passet, men testade idag och gillar upplägget. Varierat så att det mentalt inte känns så jobbigt och tillräckligt korta intervaller för att kunna hålla ett högt och jämnt tempo.

Jag kallar intervallpasset för 90-60-30 och det ser ut såhär:

10 min uppjogg. Ta det lugnt! Du ska inte trötta ut dig utan bara bli varm.

90 sek löpning, 90 sek gångvila - Upprepa 4 gånger. Här håller du ett lite högre tempo än normalt, men 90 sek är längre än man tror så ingen sprint.

60 sek löpning, 60 sek gångvila - Upprepa 4 gånger. Här kan du försöka att öka tempot ytterligare lite grand. Men fortfarande inte "allt vad du har"-tempo.

30 sek löpning, 30 sek gångvila - Upprepa 4 gånger. Spring på! Du har bara 2 min i högt tempo kvar. Sträck ut steget och njut av att få springa på.

10 min nerjogg. Ta det lugnt! Det ska inte vara jobbigt utan är till för att bli av med mjölksyra och förbättra återhämtningen.

Givetvis funkar passet lika bra om du är van att springa intervaller. Testa då att korta ner vilan till halva tiden så hinner inte pulsen sjuka lika mycket och det blir betydligt jobbigare.

Snabbskorna på! Sköna Adidas Adizero Boston
2 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Ska ge mig på flacka intervaller på måndag tänkte jag så då blir det här perfekt!

    SvaraRadera
  2. Toppen! jag är alldeles för bekväm när det kommer till löpning, lunkar på i nästan samma tempo oavsett längd. Intervaller är nästa steg, jag vet, ska bara.... :) Trevlig helg!

    SvaraRadera