9 augusti 2012

Recept - Beef jerky

Ugnen hemma hos mig har stått på dygnet runt de senaste dagarna. Det har torkats köttfärssås, äpplen, blåbär, jordgubbar... ja och så Beef jerky då, dvs torkad lövbiff. Allt för att livet på fjället ska bli lite roligare och lyxigare.

Beef jerky är populärt i crossfitkretsar som mellanmål. På fjället vet jag med mig att det blir mycket choklad och nötter som snacks vilket jag bara tackar och tar emot för, men tänker också att jag kanske efter den där 20:e snickersen kan börja bli lite trött även på dem. Så då kom tanken på just beef jerky. Att köpa färdigtorkat är riktigt dyrt så jag gjorde egna. Här är receptet om någon annan blir sugen på att testa. Det är väldigt enkelt att göra men tar sin tid i ugnen.

Ingredienser:
1 kg lövbiff
Till marinaden:
1 dl kinesisk soja
2/3 dl worcestershiresås
2 tsk rökolja
½ tsk vitlökspulver
½ tsk grovmalen svartpeppar
2/3 tsk chili flakes
2/3 tsk farinsocker

Gör så här:
Banka ut köttet (om det behövs) så att det inte är mer än 2 mm tjockt och strimla skivorna. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg köttet i marinaden och se till att allt kött täcks av marinad. Låt stå övertäckt i kylen i ca 12 timmar.

Ta upp köttet och lägg det på bakplåtspapper på plåtar eller på ugnsgallret. Sätt in i ugnen (gärna varmluft) i 60-70 grader. Sätt en trägaffel/grytlapp eller liknande i ugnsluckeöppningen så att ugnsluckan hålls något öppen och fukten kan försvinna ut. Det tar ca 6-10 timmar innan det är klart. Köttet ska vara torrt men inte gå att knäcka utan snarare vara lite sega.

Köttet förvaras torrt och håller i ca 1 månad.
2 kommentarer: