14 mars 2012

Recept: Morotssoppa med citronkräm och Smörkkare

När man inte är tillräckligt frisk för att träna men tillräckligt frisk för att inte bara vilja ligga i soffan efter jobbet så kan man ju alltid göra det bästa av situationen och passa på att matexperimentera lite. Så tänker i alla fall jag. Det är kul att testa nya grejer i köket och när det blir så här bra som det blev igår blir jag bara sugen på att testa mer.

Har länge tänkt testa Sofies smörkkare men det har bara inte blivit av. Igår slog jag till och medan smörkkarna gräddades gjorde jag en morotssoppa med vitlök, ingefära och citron med inspiration härifrån. Om man dessutom lägger en halv avokado på smörkkaren så blir det nyttigt så det förslår. Om inte förkylningen blir vettskrämd av det här så är nog allt hopp ute med mig.. I så fall är jag glad att jag åtminstone fick en riktigt god sista måltid.

Morotssoppa med citronkräm
Soppan:
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
3-4 tsk färsk riven ingefära
600 g morötter skurna i skivor
7 dl vatten
1 msk lantbuljong (alt 1 buljongtärning)
salt och peppar

Krämen:
turkisk yoghurt
finrivet skal från en citron

1.Fräs löken i smör i en stor kastrull ett par minuter. Lägg i ingefära och vitlök .
2. Häll i morotsskivor och låt fräsa med ett par minuter. Häll på vatten och buljong. Sänk värmen och låt det puttra tills morötterna har mjuknat. Tar ca 15 minuter beroende på hur stora bitar du skurit morötterna i.
3. Blanda turkisk yoghurt med skal från citronen. Smaka av så du får en lagom skarp citronsmak. Snåla inte med citronen - den bryter av bra mot de söta morötterna.
4. Mixa morotssoppan. Salta och peppra. Smaka ev av med lite mer ingefära.
5. Ringla citronkrämen över soppan.


Smörkkare (5-6 st)
2 ägg
125 g kesella lätt
0,5 dl mandelmjöl
1/4 tsk salt
1 msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 msk linfrön
2 msk solrosfrön

Blanda alla ingredienser och klicka ut på bakplåtspapper på het plåt. Grädda i 15 min i 200 grader. Klart.











3 kommentarer:

  1. Herregud vad gott det ser ut! Ska absolut lagas nästa vecka. Den här veckan är kylen tyvärr redan fullsmockad med grejer att ätas :)

    SvaraRadera
  2. Snablar! Tittar på ingredienserna, tittar på "kakorna". Fattar inte. Men måste testas!

    SvaraRadera
  3. Eller hur! När man är så pigg att man ändå orkar laga mat kan man passa på att göra en massa gott, nyttigt som jagar förkylningen väck!

    Det paradoxala är väl att när man tränar som mest behöver man ju också mycket bra mat! Men då är ju tiden sämre...

    SvaraRadera