19 december 2009

Dagsverke

Resultatet av dagens pass i köket. Och ja, jag har provsmakat - superdupergott. Och julkänslan börjar äntligen infinna sig.


Vörtbröd enligt surdegskungen, Mariannetryffel och Lingontryffel.

Mariannetryffel (ca 40 st)
recept: tasteline.com

30 st Mariannekarameller
250 gram mörk choklad (70 %)
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad

1. Krossa Mariannekaramellerna , i en mortel eller med en kavel inslagna i en plastpåse.

2. Värm grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Finhacka choklad och rör ner i grädden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allt är smält. (Jag lät en del av mariannekrosset vara osmält för att skapa lite crunch.)

3. Låt blandningen svalna i en dryg timme i kylen. Forma sedan små bollar av chokladen och lägg in i frysen en kvart.

4. Smält vit choklad i vattenbad. Ta ut tryfflarna ur frysen och doppa dem i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt torka och förvara sedan i kylskåp.


Lingontryffel (25-30 st)
recept: tasteline.com

1dl grädde
250 g mörk choklad, 70% kakaohalt
2 msk sirap
20 g smör
0,5 dl lingon

1. Värm grädden tills den nästan kokar.

2. Finhacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden.

3. Smaksätt med sirap, smör och lingon.

4. Rör allt till en glansig smet och låt den sedan stelna i kylen.

5. Forma chokladmassan till små kulor och ställ sedan in dem i kylen så de får stelna en stund.

4 kommentarer:

  1. Kul att du också har gjort Mariannetryfflarna. Det kommer att vara årets julgodis. ;)

    Hoppas att du får en fin JUL!
    Kramar

    SvaraRadera
  2. Åh vilket bra julgodistips! Gillar att göra nya saker och det här Mariannegodiset låter verkligen som något extra.

    SvaraRadera
  3. Åh, vi har 2 saker gemensamt (minst) - löpning och surdeg - så kul att du hittade till min blogg!

    SvaraRadera
  4. Åsa & Annika: Mariannegodiset är verkligen att rekommendera - superdupergott!

    Magdalena: Tror minsann att vi har en tredje grej också - yoga. Älskade yoga.

    SvaraRadera