30 juli 2011

KRAV eller inte KRAV? - det är frågan

Köper med mig senaste Filter för vad jag tänkte skulle bli skön tågläsning. Ganska snabbt inser jag dock att läsningen bara skulle ge upphov till ett antal frågetecken vad gäller ekologiska produkter och KRAV-märkning.

Jag köper mycket ekologiskt. Nästan all frukt och grönt och de mejerivaror jag köper är ekologiska eller KRAV-märkta och det händer även att jag köper KRAV-märkt kött. Upptäckte i somras att jag blev upprörd på riktigt när ICA-butiken i Loftahammar där vi handlar till sommarstugan i stort sett inte har några ekologiska varor alls. Det kändes som att jag handlade en skitprodukt när jag fick köpa vanlig mjölk tex. Så hårt har min tro på ekologiska varor satt sig.

Jag betalar gärna lite mer för KRAV-märkt och ekologisk mat. Jag betalar främst de där extra kronorna för min egen skull. Jag vill äta bra, få i mig så mycket näringsämnen som möjligt, undvika onödiga tillsatser och slippa gifter i maten. Den andra anledningen till att köpa ekologiskt - att det skulle vara bra för miljön - biter inte lika bra på mig även om det givetvis är bra om mitt egoistiska eko-handlande även skulle leda till en bättre miljö.

Huruvida ekologisk produktion är bra eller dåligt för miljön har ju de lärde tvistat om länge men nu läser jag även om bönder som uttalar sig tvivlande kring om KRAV-produkter verkligen är nyttigare än andra:

"Nästan inga bönder köper Kravprodukter, för vi vet att det inte är någon skillnad på maten. Ändå har vi fått konsumenterna att tro det."

De menar på att Kravmaten inte är nyttigare utan mer ett marknadsföringstrick för att lyfta fram ett premiumsegment som i grund och botten har samma innehåll som vanlig mat.

Så vad ska jag göra nu? Är jag totalt grundlurad? Har jag betalat extra för ingenting? Ska jag sluta köpa ekologiskt omedelbart bums?

Eller är böndernas uttalanden vridna och överdrivna? Ska jag ändå fortsätta handla ekologiskt för att visa att jag stödjer utvecklingen mot naturligare mat - även om den i dagsläget kanske inte är så mycket nyttigare?

Hur tänker du?

En sak är säker - det här måste undersökas lite närmre.

8 kommentarer:

 1. vad är det för skillnad på krav och ekologisk? är krav alltid ekologiskt? ekologiskt är ju inte alltid krav. det jag undrar över, faktiskt rätt så ofta, är hur mkt det fuskas med krav- och ekologisk märkning. jag hörde på ett radioprogram för rätt länge sedan att man inte kontrollerar kravmärkningen och då är det ju rätt uppenbart att det är lätt för vem som helst som producerar att lägga på kravloggan och sälja det dyrare. ibland kan jag också undra om det spelar så stor roll att det odlas ekologiskt när fälten och åkrarna bredvid gödslas och besprutas. hur mycket påverkar luften ändå? men jag vill ändå göra så gott jag kan och skippa skiten.

  SvaraRadera
 2. Jag äter eko främst för djuren och miljön. Ekologiska kor får ha sina kalvar hos sig längre t ex. Sånt tycker jag är viktigt. En bonus är att själv slippa gifter.

  Eko är viktigast om det är närproducerat eller iaf svenskt för mig. Eko kiwi känns t ex meningslöst om den ändå flyger hit.

  SvaraRadera
 3. Hrrm... jag måste medge att jag inte alltid köper Krav. Däremot försöker jag köpa närproducerat (för miljöns skull) och alltid svenskt kött. Annars låter jag hellre bli kött. Danska och tyska grisar har det mkt sämre än svenska, men snart finns inga svenska grisbönder kvar eftersom ingen köper det dyrare svenska köttet utan bara det billiga danska.

  Jag tänkte nog ändå att ekologiskt skulle vara bättre både för den egna kroppen och miljön, men man vet ju inte. Håller med Erika om att köper man t.ex. mycket exotiska frukter och bär så är ju inte det särskilt "miljöväntligt" ändå...

  SvaraRadera
 4. Har hunnit fram till krav-artikeln i Filter nu och kommer köpa kött från Norrbete framöver.

  /Erika

  SvaraRadera
 5. För ett gäng år sedan spenderade jag några dagar på en Krav-gård och det var tillräckligt övertygande för mig. Jag hör till dem som köper ekologiskt och/eller Krav för miljöns och djurens skull. Om det är nyttigare är det en bonus.

  Och till dem som hävdar att det inte är någon skillnad poängterar jag konsumentmakten som du också tar upp. Åtminstone visar jag vad jag vill ha och på sikt kan det göra skillnad.

  SvaraRadera
 6. Cath: Vad glad jag blir att det ändå verkar funka därute på gårdarna! Då väljer jag att fortsätta tro på att det är skillnad och fortsätter handa ekologiskt/Krav.

  SvaraRadera
 7. http://ekotank.blogspot.com/2011/08/jag-beklagar-jag-har-forsokt-lura-er.html

  SvaraRadera