7 oktober 2011

Bästa tipsen inför Tjurruset


TjurRusets hemsida kan man läsa att årets Tjurrus kommer att bli tuffare än nånsin.. men säger de inte alltid det?

Alla backar i LillJansskogen ska utnyttjas (oh my!), det ska springas genom träskmarker, klättras över och under uppbyggda hinder och vara blötare än förra året, hur nu det ska gå till..

För att skrämma upp oss deltagare ännu mer så skriver de att funktionärerna är utrustade med våtdräkter..

För er som ska springa så kommer här mina bästa tips för att få ett roligt TjurRus:

1. Ta det lugnt under de partier där det är smalt och trångt och svårt att springa om. Att hålla på att försöka springa ut i snårskogen för att komma förbi tar väldigt mycket på krafterna och du vinner inte särskilt många sekunder. Dessutom kommer det förmodligen snart att stoppa upp totalt inför ett hinder eller liknande. Tänk istället att du tar det lugnt och samlar krafter för att kunna springa om när det blir bredare.

2. Använd långa tights och långärmat. Snårig skog och hinder river lätt upp huden vilket är mindre skönt och inte särskilt trevligt att bada i gyttjan med blodiga sår.

3. Välj kläder med "så lite tyg" som möjligt, tex hellre en tunn tight tröja än en fladdrig löparjacka. Det finns en risk att de blir blöta och ju mindre tyg desto mindre risk att de blir tunga att springa i.

4. Använd inte dina finaste kläder - räkna inte med att de ser ut som innan efter ett Tjurrus.

5. Använd lätta skor - gärna skor som inte suger upp vatten. Tänk lätta terrängskor eller orienteringsskor. Förra året sprang jag i vanliga löparskor, vilket visserligen funkade men det blev tungt och blött och som att springa i en vattenpöl i skorna.

6. Boka tvättid till direkt efter loppet. Dina kläder och skor kommer att stinka och vara riktigt sunkiga.

7. Ha kul! TjurRuset är framförallt ett väldigt väldigt roligt lopp! Så tänk bort tiden och resultatet och njut av upplevelsen. Du kommer inte att sätta pers på det här loppet så strunta i tiden och ha kul istället.

8. Ta med ett ombyte som du inte är jätterädd om. Du blir snabbt kall efter loppet, så ta med torra kläder (inklusive torra underkläder). Om du inte tänker duscha på plats utan bara byta om, så ta inte med dina bästa kläder. Det är väldigt lätt hänt att även de rena kläderna råkar få sig en liten släng av gyttjan i tumultet som uppstår när alla ska byta om på liten yta.

Lycka till! Och vi ses i leran imorgon!5 kommentarer:

 1. Jag önskar att vi hade setts i leran, eftersom det är mitt favoritunderlag för tillfället. Och det verkar verkligen vara en sjukt rolig grej. Men 60 mil för lerinpckning är lite väl långt... Stort lycka till till dig!

  SvaraRadera
 2. Lycka till! Ös på och dundra fram, blir kul att läsa racereport sen!

  SvaraRadera
 3. Hej,

  skall springa i oktober 2012. Vad är jobbigast? Vad kan man förbereda lite extra? Springa i sand verkar vara en bra grej m h t all lera, men annars?

  fin blogg du har förresten! / Niclas

  SvaraRadera
 4. Hej,

  skall springa i oktober 2012. Vad är jobbigast? Vad kan man förbereda lite extra? Springa i sand verkar vara en bra grej m h t all lera, men annars?

  fin blogg du har förresten! / Niclas

  SvaraRadera
 5. Niclas: Det svåraste med Tjurruset tycker jag är att man inte riktigt vet hur jobbigt det kommer att bli. Det är svårt att veta hur man ska disponera sina krafter rätt. Träna så mycket som möjligt i terräng och allra helst helt obanad terräng så är du väl förberedd. Loppet kräver också lite mer styrka än vanliga lopp så kör lite extra styrketräning så kommer det att gå utmärkt. Lycka till! Och ha kul!

  SvaraRadera