3 februari 2011

Den som tränar mest och hårdast vinner.. right?

Morgonens frukost med Florida Grapefrukt och Frida Orrgren väckte en hel del tankar och jag blir verkligen inspirerad av det här helhetstänket som Frida står för. Det ligger liksom i linje med mina egna funderingar.

Frida och Miss Agda - bild lånad från Jane

Som det här med stress och övervikt till exempel. Vi vet ju alla att stress är en av våra största hälsobovar, men då tänker vi kanske framförallt på risken för utbrändhet, utmattningssyndrom eller vad vi nu väljer att kalla det.

Lite mindre ofta tänker vi nog på stress som en av de största orsakerna till övervikt. Jag skulle tro att de flesta förknippar övervikt med felaktig kost eller för lite motion. Enkelt - kalorier in, kalorier ut. Och det är ju helt rätt. Men så finns det ju också ett system i våra kroppar som ska ta hand om den energi vi stoppar i oss, och det är här stressen kommer in. Att vara stressad innebär ju sedan urminnes tider att hormonsystemet och kroppen ställer in sig på flykt och då prioriterar den annorlunda än att sätta fart på ämnesomsättningen. Därav de extra kilona som sätter sig kring magen eller höfterna om vi stressar.

Riktigt illa blir det ju om vi dessutom stressar under tiden vi äter - tex slänger i oss en macka på vägen istället för att sitta ner och äta i lugn och ro. Eller att bli stressad över att vi ätit något vi inte "borde" - katastrofdumt rent ut sagt. Kroppen fixar att ta hand om en chokladboll då och då,  men om vi ska börja stressa upp oss varje gång vi ätit "fel" så kommer kroppen med glädje lagra chokladbollen där vi allra minst vill ha den. Så njut när du unnar dig!
Dagens njutafrukost - bland annat fantastisk turkisk yoghurt med grapefrukt och nötter

Summa summarum: istället för att fundera på en ny diet eller träna ännu mer så kanske det kan vara en idé att tagga ner, stressa av, ta det lugnt, chilla. För hur många är det inte som testat att träna, träna, träna med hopp om att göra av med så många kalorier att vi snabbt går ner i vikt? Och inte lyckats. Hur mycket vi än tränat.

Kanske är receptet att byta ut ett hårt träningspass mot något stressreducerande istället.. en promenad någon?

Ord från tjejen som ska på CrossFit ikväll vilket är långt ifrån stressreducerande.. men åtminstone tänker njuta av allt jag stoppar i mig.

5 kommentarer:

 1. Fast det är ju stressreducerande efteråt :)

  SvaraRadera
 2. Jag gick ner 4kg utan att göra något när vi flyttade ut på landet. Och som jag hade kämpat innan, det kändes nästan lite snopet.. Är definitivt mindre stressad nu och mår mkt bättre.

  SvaraRadera
 3. Hade varit roligt att få vara med och ta del av en inspirerande föreläsning och ett trevligt bloggäng. Håller verkligen med om helhetstänket, för det sitter verkligen inte bara i träningen och maten utan en viktig pusselbit för välmåendet är verkligen den mentala biten! Genom att även hinna med att andas, känna av och lyssna till kroppen är det betydligt lättare att finna den där balansen i hela hälsopusslet :)

  SvaraRadera
 4. Kan intyga att stressreducering och i mitt fall - fatta beslut efter hjärtat - kan göra underverk med kroppen. Har slitit med vikt fram o tillbaks i 10 år, och så plötsligt i höstas minskade jag på måsten i mitt liv, (bl a struntade jag i om jag inte hann träna 4-5 ggr/vecka, 1,2 eller ingen gång var helt ok det med =) ). Och helt plötsligt rasade jag ett halvt kg i veckan tills jag hade tappat 7 kg utan att ens försöka... galet! Jag åt fika och mat tills jag blev nöjd, skillnaden var att helt plötsligt blev jag nöjd på mkt mindre =)

  Så testa att varva ned och släpp måsten, det funkade iaf för mig =) .

  SvaraRadera
 5. Härligt att se dig! :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera