18 februari 2011

Tre dagars vila gör gott

Minsann. Tre hela dagars frivillig vila, det vill säga helt utan skade- eller sjukdomsproblem. Vet inte när det hände senast. Om det ens hänt.

Bra har det varit hursomhelst. Träningslusten är nu tillbaka, liksom energin. Och jag har inte känt allra minsta stress över utebliven träning, utan bara njutit av att jag gör det som är bäst för kroppen just nu.

Jag tänker också att jag lärt mig ett och annat om min kropp över åren. För precis som jag skrev härvet jag ju att den sköna känslan efter träning lätt kan lura även en sliten kropp att träna mer och tro att mer träning bara är bra för en. Och just som jag gick i de här tankarna så läser jag på "Mitt liv som Hellner" om överträning. Per Elofssons kommentar apropå Eriks tendenser till överträning är helt klockren.

- Kroppen lurar dig Erik. Endorfinerna du får om du tränar medan du egentligen är för sliten gör att du känner dig ganska pigg under träningen, det är när du vilar som du känner hur du egentligen mår, när endorfinerna kickar ur igen.

Just så är det. Så lyssna ordentligt på signalerna som säger att du är sliten. För mig personligen vet jag att en väldigt tydlig signal är när jag flera dagar i rad inte känner träningslust. Eftersom mitt normalläge är träningslust så innebär utebliven lust att något inte står rätt till. Men det är ju bara jag. Varningssignalerna är med all sannolikhet olika från person till person.

Per Elofsson - han om nå'n vet väl vad överträning innebär

Hur reagerar du när du börjar nå gränsen för överträning?

4 kommentarer:

 1. Så sant! Det är ju även därför ev skador alltid känns minst vid träning ironiskt nog. Endorfiner och framför allt adrenalin är bra smärtdämpare. När de lägger sig kommer smärtorna. Man ska inte lura sig och tro att allt handlar om blodcirkulation!

  SvaraRadera
 2. Så sant och viktigt. Pers ord var dessutom klockrena. När jag har tränat för mycket i perioder så har det ju känts som om det varit träningen som givit mig energi när jag mest gått omkring och varit trött, grinig och less. Vad jag inte förstod då var att det var för mycket träning som gjorde mig just trött, grinig och less och endorfinerna som lurade mig att tro att träningen gjorde mig pigg.

  SvaraRadera
 3. Bra att du lyssnar på din kropp. Och bra att du sänder en påminnelse till oss andra att också göra det. När träning är så roligt som det är kan det lätt hända att man blir övertränad. Så tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 4. Bra Ulrika. Jag vet inte om det är nåt sånt som spökar just nu i mitt huvud eller "bara" en mental normal(?) svacka som spelar mig ett spratt.

  Det är svårt att lyssna på kroppen när den ibland kommer med skitsnack och löjlar sig och ibland kanske på riktigt behöver vila... hur ska man veta :)

  SvaraRadera