7 september 2010

Biggest Loser

Så.. hur var det då - den svenska versionen av Biggest Loser? Jo men jag tror jag gillar det. Framförallt tycker jag att de lyckades med att få en att känna för personerna som deltar. Att verkligen vilja att det ska gå bra för dem.

Sen har jag ju mina synpunkter på själva idén att skicka hem folk. Ärligt talat, det är fruktansvärt opedagogiskt. Jag blir alldeles vansinnig när jag tänker på det. Det är att leka med andras liv för att skapa underhållning. Och det går bort. Fetbort som en något yngre variant av mig själv förmodligen skulle uttrycka sig.

Tänk er själva, att ni under hela ert liv skämts över att ni tillåtit er själv att bli så stora. Förmodligen testat det mesta för att bryta den onda cirkeln utan att lyckas. Ert självförtroende vad gäller er kropp är förmodligen ganska så lågt. Kanske obefintligt. Så äntligen kommer dagen då ni fattar ett beslut. Nu får det fasen vara nog, jag ska komma ut ur mitt gömställe och göra allt för att skapa mig ett nytt liv. Och viljan är så stor att jag till och med kan tänka mig att visa upp mig i tv för att lyckas. Med den där kroppen som jag allra helst bara vill gömma. Ett stort beslut. Ett beslut förmodligen blandat med skräck.

Så kommer ni till det där slottet, ni kämpar som ett litet djur med att ta ut er tills ni spyr och göra saker ni aldrig skulle kunna drömma om och så trots att ni gått ner 4 kg på en vecka så är det inte tillräckligt. Nej nej, hem och börja lev som vanligt igen. Med ett sargat självförtroende och förmodligen ännu mindre chans än tidigare att lyckas göra något åt saken. Jag tycker att det är vidrigt.

Mindre glada miner från gårdagens program

Varför inte belöna istället för att straffa? Låt alla vara kvar under hela tiden, behåll tävlingsmomentet men kora vinnare istället för förlorare. På så sätt finns det en chans för fjorton personer att förändra sina liv istället för kanske två eller fyra?

Vad tycker ni? Kommer ni att följa Biggest Loser?

8 kommentarer:

 1. Jag håller så med... Jag började skriva lite om programmet jag också och så har vi diskuterat på jobbet idag. Vi tycker också att det är väldigt synd om de som åker hem. Samtidigt blir det en extra sporre för att kämpa lite extra. Det framgår ju inte riktigt vilkan hjälp de kan få hemma för att fortsätta tävla? :)

  Är lite sugen på Stockholm och funderar även på att det går att kombinera med nån rolig träning där uppe. Eftersom du är officiell gratis-prova-på-tränings-hittare så frågar jag dig om du vet nåt kul man kan hitta på. Antingen denna helg redan eller längre fram? :)

  Kram!

  SvaraRadera
 2. i USA skickar man ju hem folk till en egen PT på den kendja som sponsrar programmet (minns inte vilket det är) men det framgick aldrig om det funkar på samma sätt här i sverige. om det inte gör det är det dåligt tycker jag. om det gör det så är jag förvånad. vilken svensk gymkedja finns så pass "överallt" att det funkar? och om den gymkedjan skulle sponsra - så skulle detta ha synts på ett helt annat sätt.

  jag tyckte den svenska versionen var tam och tråkig och "slottet" kändes kallt och hårt.

  SvaraRadera
 3. Är extremt skeptisk just pga det du skriver. Överhuvudtaget har jag svårt för underhållning på någon annans bekostnad och svårt för utröstningstv.

  I skolan lär vi våra barn att alla ska få vara med och behandlas lika, att mobbning är fel etc. Men det enda de får se på tv är att det är precis tvärt om. Vinna eller försvinna. Tycker det är helt sjukt.

  Såg dock inte svenska BL men som du beskriver det verkar konceptet vara exakt samma som i USA. Trist!

  SvaraRadera
 4. En träningskedja eller PT skulle kunna göra god reklam genom att åta sig att ta hand om dem som åker ut så att de får hjälp också. Grym marknadsföring att sen visa deras resultat om de lyckades klå dem som fick vara kvar i programmet. Skulle ta den direkt om jag jobbade i branschen. Bara ett tips...

  SvaraRadera
 5. Intressant! Jag har aldrig sett det från den sidan, klart att jag tyckt det var hemskt att dom skickar hem folk, men vad mycket bättre det hade varit med belöningar!

  SvaraRadera
 6. Jag kommer helt klart att följa det då den typen av program sporrar mig något fruktansvärt men ja, jag håller med dig. De borde få vara kvar allihopa! Själva programidén förstörs ju egentligen inte av det.

  SvaraRadera
 7. Ah, ruggigt bra tips! :) Synd att du inte själv kunde vara med. Ska fundera lite på hur det blir. Om det blir av och om jag vågar gå på det passet så kanske vi kunde ses (och Frida?) för en fika innan jag åker hem på söndagen eller nåt? Hade varit trevligt att ses igen tycker jag :)

  SvaraRadera
 8. Jag har varit helt besatt av att se den amerikanska versionen, den här svenska bleka varianten var just bara blek. Och den amerikanska är faktiskt fantastisk tycker jag. Folk bestämmer sig för en förändring, även de som bara är där en vecka, och genomför totala förändringar av sina liv. Tycker det är beundransvärt. Den svenska versionen var svår att känna något för. o

  SvaraRadera