8 september 2010

Intervalltaggad

Läser just en artikel som beskriver hur det norska landslaget i längdskidor tränar för att få upp den maximla syreupptagningsförmågan. Ett träningsupplägg baserat på principer utifrån forskningsstudier.

Forskningsstudier har kommit fram till att syreupptagningsförmågan bäst tränas genom intervaller om 4x4 min på 90-95% av maxpuls med aktiv vila mellan intervallerna  med en puls på runt 70% av maxpuls i ca 3 min. Det viktigaste under vilan är dock att man blir av med mjölksyran så att man orkar ligga på 90-95% igen så om det tar mer än 3 minuter att känna sig redo för nästa intervall är det ok, även om det förmodligen innebär att man låg på för hårt i den tidigare intervallen.

Exempel ges på försök där idrottare tränat 6 pass enligt ovan i veckan och under ynka tre veckor förbättrat sin syreupptagningsförmåga med 20%. Nu är det ju förstås alldeles för mycket för en vanlig motionär att köra 6 intervallpass på en vecka men resultaten är ju hur som helst väldigt tydliga.  

För nybörjaren rekommenderar de att nöja sig med att ligga runt 90% snarare än på 95% av maxpuls då det annars är lätt att man inte orkar alla fyra intervaller.

Artikeln gör mig peppad att börja köra intervaller igen! Kan tänka mig att de kan göras alldeles perfekt i en roddmaskin eller på löpbandet. Eller varför inte i backarna i Lill-Jansskogen?

Idag känner jag mig dock seg och har viss förkylningskänsla i kroppen så om ingen snabb förbättring sker under eftermiddagen så blir det vila för mig idag. Så kanske kanske jag kan mota bort förkylningen innan den tar sitt grepp om mig.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Fyra minuter är ju en alldeles jättebra intervalltid, tillräckligt kort för att man ska orka bränna på ordentligt, men tillräckligt långt för att det ska bli riktigt jävla skitjobbigt. :) Det låter som ett upplägg att haka på när det blir lite mer skidinriktad barmarksträning med stavlöpning och sånt. Tänk dig en riktigt jävlig lång backe att älglufsa uppför liksom. Underbart!

    SvaraRadera
  2. Ah! Låter tufft! Men bra med uppslag. Det kan vara svårt att komma på vad att göra just när man ska ta sig ut och springa...

    Nu är jag anmäld till Tjurruset, puh, ser det dock som ett träningspass och inte nån tävling!

    Stockholm blir det, har bara inte bokat resan ännu. Du och Frida kanske kan höras om lämplig tid eller plats? :) Så synd att du inte kan köra X-fit, det vore kul!

    SvaraRadera