19 november 2010

Återhämtningskost

Under Scandscape-helgen fick jag ett snack med Antonio som jobbar som PT, nutritionist och dessutom har en bakgrund som forskande kemist. Jag beklagade mig över hur mycket jag varit sjuk under våren och framförallt över hur sjukdomen kom tillbaka direkt när jag började träna.

Antonios förklaring till hur träning och sjukdom hänger ihop tar sin grund i det faktum att immunförsvaret ju faktiskt försämras direkt efter ett träningspass. På sikt vet vi ju att immunförsvaret stärks av motion, men det här handlar alltså om en tillfällig sänkning av immunförsvaret som sker efter ett träningspass, något som kallas "det öppna fönstret"

För att stänga det här öppna fönstret måste vi snabbt få i oss något att äta efter träningen, helst inom en kvart efter avslutat pass. Och så här långt var jag med, jag tycker ju att jag är duktig på att äta efter tyngre träningspass just för att påskynda återhämtningen. Men jag hade nog inte riktigt tänkt på vad jag äter.

Ett typiskt "direkt-efter-träning-mål" består ofta av en banan för mig. Enkelt att ta med, enkelt att äta i omklädningsrummet. Men inte helt optimalt ur återhämtningssynpunkt.

De flesta vet ju att det är viktigt med protein efter ett pass, men hur många är det som tänker på att det är minst lika viktigt att äta något med högt GI, tex. några godisbitar, vitt bröd, sötad yogurt efteråt? Det känns ju liksom intuitivt fel att stoppa i sig godis efter ett träningspass, men det är faktiskt väldigt viktigt! Med socker i blodet får man det nödvändiga insulinpåslaget som sätter igång återhämtningen.

skumbananer efter träningen?

Lösningen är alltså socker + protein vilket gör att en banan kanske inte riktigt är det perfekta målet efter träning...

Det här inlägget skulle egentligen innehålla receptet på de bars jag bakat för att äta efter träning, men nu inser jag att förklaringen till varför jag gjort mina bars blev ett eget inlägg.

Recept på mina väldigt goda bars som uppfyller kriteriet protein+socker bättre än en banan kommer i nästa inlägg.

Vad äter/dricker ni direkt efter träning?

7 kommentarer:

 1. Fick samma tips när jag var där! Har börjat äta mer socker direkt efteråt (blåbärssoppa) och även äta MER. Typ en dubbelmacka med ägg.

  Jag äter ju inte fisk heller och äter därför omega3-tillskott som tydligen är viktigt för immunförsvaret. Blir linfrön och rapsolja också och massor av ägg!

  SvaraRadera
 2. aha, vad smart, det har jag inte alls vetat. Jag har mer varit på din linje, att en banan är en bra återhämtningsmat
  Men då kanske mitt yogaställes raw food-bars är perfekta som återställare efter tuffa pass.

  SvaraRadera
 3. Proteinshake (= 4 dl mjölk blandat med mitt favoritpulver) dricker jag nästan alltid efter träning. Just för att kroppen ska få nytt "byggmaterial".

  SvaraRadera
 4. Intressant! Hoppas att du lyckas stänga fönstret bra och slipper krasslighet under vintern, du är ju riktigt bra igång med träningen nu!

  SvaraRadera
 5. Försöker äta nåt hälsosamt. Men efter en löpartävling är jag glad åt den kexchoklad eller bulle man ofta får ;)

  SvaraRadera
 6. Jag måste äta något med snabba kolhydrater efter att jag tränat. Bara vanlig mat räcker inte för att få upp blodsockret tillräckligt för mig. Jag gör en smoothie på en banan, en dadel och lite sojamjölk eftersom kroppen lättare tar upp näringen om den är flytande. Jag brukade tänka att det gick bra att äta lite vad som helst efter träningen tills jag lärde mig att det är extra viktigt med vad man äter efter träningen eftersom det är det som kroppen sen bygger upp muskler av sen. Nåväl!

  SvaraRadera
 7. Hmm, väldigt ofta en banan... Kanske läge att tänka om :-) Och dina bars såg ju grymt goda ut!

  SvaraRadera