25 januari 2010

Lördag i Idre

Vaknade med ett stooort skidsug. Såg fram emot att harva runt och lyssna på alla sommarpratare som jag laddat ner. Bara jag och spåret. Ingen press. Ingen hets. Allt du gör är bra som det heter på yogaspråk.

Hade också nån slags tanke om att idag skulle det åkas långt. Inte nödvändigtvis så snabbt, men långt. Få känna på hur det känns att åka när energin inte är på topp och lusten att åka avtar.

Lämnade av mina skidkompisar vid liften och själv begav jag mig till Skidstadion varifrån alla spår utgår. Eftersom jag varit i Idre tidigare, som senast för ett år se'n hade jag lite koll på vilka spår som kunde tänkas vara lämpliga för vasaloppsträning. Började med stakträning på Platten 5,5 km. Lätt uppför eller lätt nedför hela tiden, som gjort för att öva stakning med andra ord.

Blev dock förvånad att mötas av en kropp som inte alls tyckte att det var särskilt kul att åka. Bakhalt, dålig teknik, hög puls direkt. Ingen bra start. Efter första varvet la jag på ett par lager valla ytterligare, satte i öronsnäckorna och bestämde mig för att plocka ner förväntningarna ytterligare. Ok, inte min dag idag, men det går ju att få ett par mil i benen ändå var tanken.

Men så hände nåt. Med Renata Chlumskas berättelse om hennes skid/cykeltur genom USA väcktes både nån slags harmoni i åkningen liksom ett jädraranamma. Helt plötsligt kände jag mig bara så lyckligt lottad som fick spendera en hel dag i fantastisk natur, lyssna på inspirerande berättelser som berör och bara vara.

Bursjöspåret (15 km) avverkades och jag började känna mig hungrig och trött i ryggen men tog ändå ett varv på Platten till innan det var dags för matsäcksmacka.

Äggmackan åts under en kvarts paus och sedan fortsatte skidandet tillsammans med de mest otroliga livsöden i öronen. Det värkte i ryggslutet men envisheten fanns där och jag kämpade på.

Efter 46 avklarade km funderade jag på om det var dags att lägga av, men efter ett samtal med mina utförsåkande vänner som ville åka en halvtimme till bestämde jag mig för ett sista varv på Platten.

Totalt 52 km och 4h och 50 minuters skidåkning. Och det fanns energi (men kanske inte så mycket lust) till mer.

5 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Jag blir inspirerad inför helgens långpass redan =) ska försöka få till iallafall över 4 mil då, för att känna var det tar slut någonstans först...

  Sommarpratare var en bra idé, förastår att Renata var bra, jag hörde det i somras och blev inspirerad!

  SvaraRadera
 2. Ullis härligt jobbat! Toppträning inför vasan som kommer gå galant. Verkar som att vi alla är mycket bra redo nu :)!

  SvaraRadera
 3. SJUKT långt! Imponerande! *applåderar* :)

  SvaraRadera
 4. Tackar för alla hurrarop och applåder. Bara 4 mil till så är Vasan klar.. bara 4.. hmm..

  SvaraRadera