26 januari 2010

"Ur spår!"

Skrattar gott. Det här med skidåkning har helt plötsligt, tack vare att vi fått snö i södra Sverige blivit en självklarhet för de stora massorna. Det har gått så långt att allas vår vett-och-etikett-drottning Magdalena Ribbing tar upp ämnet skidspårsetikett.

Att man inte traskar runt i spåren borde väl vara en självklarhet för alla. Det kan man ju räkna ut med lite vanligt sunt bondförnuft.


Men det här med "ur spår" är verkligen inte lika enkelt. Visst vet jag att det normalt sett är den som åker långsamt som ska hoppa ur spår, och visst skulle jag önska att så skedde när det är jag som kommer stakandes och måste avbryta flytet för att gå ur spåret och försöka ta mig förbi. Men samtidigt. Har ni åkt skidor i Sthlm? Det är ju liksom hur mycket folk som helst och det finns nog vissa som inte skulle göra annat än att få gå ur spår om man följde den regeln till punkt och pricka. Och det kan väl ändå inte vara meningen?

Vad säger ni? Går ni ur spår? Eller kanske snarare, med tanke på alla mina skidkunniga läsare - skriker ni ur spår när ni kommer framfarandes?

4 kommentarer:

 1. Jag tycker det är den som åker snabbt som ska åka om - gratis intervallträning ju!! Annars får ju alla snegla över axeln hela tiden, om det kanske kommer någon, och avgöra om den personen är snabbare = långsammare åkning för alla.

  Ur spår-skriket tycker jag låter lite drygt och är onödigt.

  Sedan kan ju de som hör i god tid att det kommer någon och inte själv har bråttom gå ur spåret om de vill - det är ju trevligt men jag tycker inte det ska vara en regel.

  SvaraRadera
 2. Knepig fråga. Ofta är det ju två spår, och då ska absolut den snabba åkaren byta spår. Den har ju oftast bäst kontroll på skidorna och fixar spårbytet smidigast.

  Och att skrika "ur spår" låter bara otrevligt tycker jag. Men det har jag aldrig varit med om att nån gjort heller, oftast orkar folk inte mer än grymta... :P

  För övrigt blev jag ju sugen nu på att plocka ner den där boken ur hyllan hemma och läsa lite på eftermiddan. :)

  SvaraRadera
 3. nä, tycker att den snabbare ska byta - det ger nog bäst flyt till båda. :)

  SvaraRadera
 4. Skönt! Verkar som vi är överens. Då bestämmer vi det. Att den snabba åkaren får hoppa ur spår. :-)

  Therese: Du har boken alltså?! Grymt!

  SvaraRadera