7 januari 2010

The mental game - uppstartNu var det dags! Idag börjar jag! Med årets utmaning som jag är övertygad om kommer att göra mig till en gladare, varmare, mer kärleksfull och harmonisk person. haha. låter bra va?

Innan jag börjar ska jag bara förklara mina utgångspunkter. Min tro.

Tanken är så här. Jag tror på tankens kraft, dvs. att vi genom att påverka våra egna tankar påverkar våra känslor som i sig påverkar vårt beteende som ger oss ett visst resultat. Bild lånad av: grytenius.se

Ett exempel: du ska träffa en person för första gången. Vad händer då om du:
1. väljer att tänka innan mötet att "det här ska bli kul och spännande, undrar vad den här personen kommer att kunna komma med för nya idéer till mitt liv. Ska verkligen bli ett intressant möte det här"

eller om du

2. tänker att "usch vilket tidsslöseri att träffa den här personen som förmodligen är en riktig tråkmåns. Jag som så gärna skulle vilja sitta i soffan och kolla på Ullared istället."

Ok, tror att ni fattar vad som kommer att hända.
Vid det första tankemönstret kommer vi att gå in i mötet som nyfikna individer. Det som då händer är att personen vi träffar förmodligen kommer att smittas av din entusiasm och nyfikenhet och blir uppmuntrad till att öppna upp för ett bra samtal. Dessutom får vi ju rätt. Precis som vi trodde blev det ju ett intressant möte - det var ju skitskoj det här- det var ju det jag visste! Och nästa gång vi ska på ett liknande möte minns vi det senaste mötet och går in med en positiv känsla. En god spiral har skapats.

Bild: m-magasin.se

Vid det andra tankemönstret blir det förmodligen ett väldigt kort möte. Dina negativa tankar ger dig en känsla av tristess och stress att hinna hem till Ullared. Den känslan påverkar givetvis ditt beteende till att bli lite lojt och kanske nonchalant. Personen du träffar känner sig förmodligen illa till mods av att se dig uttråkad, lite stressad och "på väg" och stänger igen om sin egen person och mötet blir just som vi trott. Tråkigt. Även här bekräftas dina ursprungliga tankar i den efterföljande handlingen. Ja det blev ju precis som jag trodde, jag skulle stannat hemma och kollat på Ullared istället. Och till nästa möte kommer du vara ännu mer säker på att Ullared är att föredra framför att träffa en ny tråkmåns.

Summa summarum. Det fanns i det yttre ingen skillnad mellan de här två mötena. De olika resultaten är en konsekvens av vårt beteende som i sig grundar sig i den känsla som vi går in med i mötet som i sig till stor del är färgad av vilka tankar vi tänker. Och det är här det fina kommer in i bilden: Det är JAG som tänker mina tankar. Och det är JAG som väljer vilka tankar som jag ska låta snurra där uppe.

Fine, allt det här har jag vetat länge. Och trott på länge. Men hur gör jag rent konkret för att börja förändra sitt tankemönster? 

Precis som att du inte blir bättre på att springa av att läsa om det perfekta löpsteget så blir du inte bättre på att tänka "rätt" tankar genom att veta vilka tankar du borde tänka. Att springa snabbt kräver träning och åter träning. Att skapa tankemönster som ger dig mer liv i livet kräver också träning.

Och här kommer utmaningen in i bilden. Jag ska börja träna min hjärna. Träna mentalt. Jobba med min personliga utveckling. Kalla det vad ni vill. Från och med idag börjar jag med veckovisa träningsupplägg. Och samtidigt som jag testar olika mentala träningsmetoder så kommer jag att utvärdera dem här i bloggen. Funkar de? Vad händer i mig? Vad händer hos mina medmänniskor? Är de bara en bluff?
Den första utmaningen följer i nästa inlägg. Stay tuned.


2 kommentarer:

  1. Jag är så på!!! det här var grymt inspirerande, tack!

    SvaraRadera
  2. Kul! Nu förändrar vi världen. Eller åtminstone vårt sätt att se på den. ;-)

    SvaraRadera