5 augusti 2011

Träningsprogram med pulsen som utgångspunkt

Ett typiskt bra fartlekspass på Österlen - med en massa naturliga backintervaller

Äntligen! Jag har förgäves letat efter ett träningsprogram inför Lidingöloppet där man utgår från puls istället för att ange i vilken hastighet man ska springa. Trots allt prat om pulsbaserad tränings fördelar så verkar träningsprogrammen alltid bygga på distanser och hastigheter. Inte puls. Så i brist på annat så har jag själv fått omvandla ett traditionellt hastighetsprogram till att bli pulsbaserat.

Men nu äntligen har Lidingöloppet lagt ut ett träningsprogram för att toppa formen de sista 8 veckorna inför Lidingö, dvs från och med nu och framåt. Och det är helt pulsbaserat. Perfekt! Det här programmet kommer att bli min utgångspunkt för löpträningen under de här två månaderna. Jag kan redan nu konstatera att distanserna är längre i det här programmet än i marathon.se:s program, framförallt så är långpassen längre. Men det är förmodligen bara bra, så länge som jag håller tempot lågt och på så sätt inte sliter för mycket på kroppen. I övrigt följer programmen samma struktur med distanspass, fartpass och långpass. Inget nytt under solen där.

Och så till det viktigaste av allt. Ett program är för mig en mall att hålla sig till - ingen absolut sanning. Som vanligt så har det sunda förnuftet och kroppen veto-rätt. Står det 18 km på programmet men mina knän säger stopp efter 14 så blir det 14 km.

3 kommentarer:

 1. jag måste läsa igen massor här, du har hunnit skriva så mycket sen sist. Löparsemester. Så himla fint. och pulsträning låter som en smart ide inför det där backlöpet. Ses vi på Iform, ja du springer väl milen men du varvar mig kanske mer än en gång? Kram!

  SvaraRadera
 2. Ett program som en mall låter sunt! Och det kommer att gå kalasbra för dig!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Har läst igenom dina tennisinlägg och ser att du har ett stort tennisintresse. Jag undrar om du vill bli juli månads intervju på min racketsport blogg? Jag kommer ställa 10-15 frågor om tennis som mina läsare får ta del av. Text plus bild. Är det något som låter intressant? Om du vill ha ett hum om hur en intervju kan se ut är du välkommen till racketsport.blogg.se
  I kategorin månadens intervju hittas intervjuerna.
  Tack på förhand och ha det gott i värmen!

  SvaraRadera