15 december 2010

Bedriver ljumskforskning

Försöker att hitta svar på hur man bör bete sig för att reparera en ljumske så snabbt och smidigt som möjligt. Många bud i Mellerud om man säger så. Här ett axplock om vilka råd de mer eller mindre självutnämnda experterna ger:

Vila så mycket som möjligt vs det är bara bra att hålla igång blodcirkulationen.
Stretcha bort problemet vs stretcha absolut inte.
Träna upp ljumsken med diverse rehabövningar vs låt ljumsken vila.


Inte så många klara besked där inte. Så jag gör väl som vanligt då, provar mig fram och lyssnar till hur kroppen reagerar.

Igår kväll testade jag att yoga, relativt lugnt och försiktigt. Måste erkänna att jag direkt efteråt var väldigt tveksam till om det verkligen var en så bra idé - höft/ljumskeländet kändes liksom väldigt skumt och inte alls normalt efteråt. Men så vaknade jag imorse och tog mina första steg utan att det gjorde det minsta ont.. Yogans förtjänst? Kanske, kanske inte.

Ikväll testar jag att vila helt, kanske tar en promenad men ingen yoga. Så får vi se vad kroppen säger om det.

7 kommentarer:

 1. Jag tror helt klart på blodcirkulation! Tänker på alla skadade hästar och dom ska alltid skrittas ändå just för cirkulationen (alltså promeneras). Måste gälla människor också. Däremot ska du nog inte anstränga den eller göra något som gör ont. Utan lugna promenader eller cykling kanske? Simma? Det är ju ingen sträckning så tror inte stretching är superviktigt, bättre att inte irritera muskeln kanske. Håller man den varm och igång ändå tror jag det självläker. Sen när den är bra skulle jag göra squats utan stång först o sen successivt öka på med vikter.

  Det var mitt icke-experttips :)

  SvaraRadera
 2. Erika: Jag tror lite som du. Hålla igång är aldrig fel, men inte belasta för hårt. Göra sånt som inte gör ont med andra ord. Promenera och träna överkropp får det bli tills det känns bättre. Det där med stretching är säkert viktigt för att inte skadan ska uppstå igen, men kanske att jag bör vänta tills skadan läkt innan jag börjar med det. Kanske.

  SvaraRadera
 3. Haha, ja, expertråd får man alltid så fort man andas "skada"... till slut gav jag upp att lyssna och gick till en sjukgymnast jag har förtroende för, och gjorde hans ord till lag =)

  SvaraRadera
 4. Jonna: Ja så brukar jag också göra, men nu har "min" sjukgymnast börjat jobba som managementkonsult och jag har inte längre någon att lyssna på. Måste alltså hitta nån ny som jag får fötroende för, om det nu inte funkar att vila ut skadan.

  SvaraRadera
 5. Jag tror på att lyssna på kroppen men att ändå ta det varsamt. Yoga men utan att ta dig till ytterlägen så du inte frestar på något som redan är ansträngt. Och blodcirkulationen blir ju bättre av yogan eftersom du syresätter dig så effektivt. Hoppas det blir bättre!

  SvaraRadera
 6. ja min kiropraktor för mitt höftproblem sa att hon absolut inte ville avråda mig från att gå. blodcirkulation är nästan alltid bra.

  sedan är det en diskussion i sig vem man ska gå till. sjukgymnaster rehabbar ju bara och förebygger inte, dvs plåstrar bara om såren och kollar inte orsaken. enligt vissa. och så finns det ju skillnad på naprapater och kiropraktorer också... en jäkla djungel!

  SvaraRadera
 7. Jag tror på det där med sunt förnuft sålänge det inte känns som en riktigt ordentlig skada. Nätet ger nog bara förvirring, iaf de gånger jag testat - isf bättre att rådfråga någon och jag har världens bästa kiropraktor (i dina hoods oxå) om du vill ha tips. Btw - från sjukgymnast till managementkonsult - kanske årets mest intressanta karriärsbyte!

  SvaraRadera