12 december 2010

Duktig?

Bild: turneringsvinst under tennisveckan i Frankrike. Duktigt?

Jag får ofta höra från min omgivning att jag är "så duktig" som tränar så mycket. Och jag känner inte igen mig i den här duktigheten. Jag är liksom ingen person som gör saker och ting för att känna mig duktig. Att vara duktig är ingen stark drivkraft för mig. Jag tränar ju för att det är det roligaste jag vet. Och för att jag älskar att testa mina gränser och utmana mig själv.

Så om man kallar mig duktig när jag gör det jag älskar antar jag att personen som helst ligger i soffan och kollar på Glamour också är duktig?

10 kommentarer:

 1. Ah det där ordet. Duktig är ett konstigt ord att förhålla sig till. En del säger att deras små bäbisar är duktiga när de har sovit...att man gör sådant som andra beundrar kanske är duktigt? I deras ögon. Jag tycker det låter befriande att du tränar för att det är kul. Mera sånt!

  SvaraRadera
 2. haha japp ! alla är duktiga som gör det de älskar =) hmmm om man skulle klämma en pizza ;) skojar bara! nej men ärligt- har också svårt att veta vad jag ska svara när nån kallar mig duktig! är de som ägnar en dag åt scrapbooking dukiga? de som lägger spår till sin hund? fiska en hel dag? hmm! klurar!

  SvaraRadera
 3. Det där är ju en typisk kommentar när man säger att man tränar, och jag blir lika irriterad varje gång. Att säga att jag är duktig som tränar antyder ju på något vis att det är ett nödvändigt ont, och att jag måste övervinna nåt motstånd för att träna, just för att vara duktig - trots att jag inte alls gillar det. Och det är väl ungefär så långt från sanningen som man kan komma...

  SvaraRadera
 4. Haha!! Vilken klockren slutsats! Det ska jag säga till nästa person som kommenterar mitt tränande med att jag är duktig. :D För mig låter det helt knasigt att säga till någon som älskar att träna att man är duktig. Små barn som tar stelkrampssprutan trots att de är rädda och ledsna, de är duktiga. Duktig känns för övrigt som ett typiskt ord att kläcka ur sig till tjejer som gör lite mer än "normalt", dvs tränar mer än två ggr i veckan, sliter häcken av sig på jobbet och så vidare.

  SvaraRadera
 5. Jonna/Fartfylld12 december 2010 22:05

  Jo, det får man ju höra då och då. Men också att man är dryg, överdriven och ger dåligt samvete :P

  SvaraRadera
 6. Nä, om man varje gång man tränade släpade sig iväg högst motvillig för att man kände sig tvungen och för att vara duktig, då tror jag träningsmängden snabbt skulle minska. Duktighet kan aldrig vara den största drivkraften. Även om man kan vara jäkligt nöjd med sig själv ibland och känna sig duktig. Folk säger till mig med att jag är duktig och jag känner bara att nej nej ni har fattat helt fel! Det är inte alls jobbigt det här!

  SvaraRadera
 7. Jag förstår precis vad du menar.
  Men jag antar att du bara reagerar så när någon säger det som " jag förstår inte att du orkar " eller " åh vad duktig du är hela tiden".
  Men om någon säger det mer som " bra jobbat!!" då blir man ju inte besvärad.
  Skillnaden ligger väl mkt i om den som säger det förstår vad man gör och varför ( för att det är kul) men ändå tycker man är duktig för att man har preseterat bättre tex.
  Eller om de bara säger det som i att de inte förstår alls hur du orkar.
  Eller..?

  SvaraRadera
 8. Jag håller helt och hållet med. Jag har själv reflekterat över det där och blir nästan provocerad av att bli kallad duktig i samband med träning - det är inte därför jag tränar.

  SvaraRadera
 9. Alla: Skönt att höra att det är fler än jag som blir irriterade och provocerade av att höra att vi är "duktiga" som tränar..

  Mina: Helt rätt tolkat. Det är när nån tycker att det är en ansträngning/nåt jobbigt att träna som det blir så fel när man får höra att man är duktig. Visst kan jag känna mig duktig när jag blir bättre, men jag känner mig inte duktig av att komma iväg till träningen. Det sker ju automatiskt liksom.

  SvaraRadera
 10. Jag är också rätt less på att höra det här. Väldigt bra sagt!

  SvaraRadera