25 augusti 2010

Skön planerad vila

Idag är det vilodag för mig - och jag njuter. Ja, jag vet att det är många i träningsbloggvärlden som inte alls gillar vila, som blir rastlösa och saknar endorfinkicken. Men jag är en sucker för kontraster - när det gäller allt. Jag älskar att träna, tycker att det finns så många olika roliga träningsformer att jag inte hinner med allt jag vill. Men jag älskar också att vila. Att lägga mig i soffan med en bra bok eller träffa vännerna och släppa träningen för ett tag. Kontrasterna som sagt.

Boken som gör vilan skön - just nu

Och - jag känner mig nyttig när jag vilar. Känner att jag ger tillbaka till kroppen som alltid (nåja, nästan iaf) ställer upp på alla äventyr.

Inför hösten ska jag bli ännu bättre på att planera in vila. Nästa vecka har jag lagt in en återhämtningsvecka. Var fjärde vecka är i fortsättningen markerad med "vila" i kalendern. Jag är dock inte helt säker på var jag ska dra gränsen för hur mycket träning en vilovecka får innebära. Yogaklassen tänker jag inte avstå, och inte heller mina två tennispass per vecka. Så då är vi uppe i tre och en halv timme träning. Kanske är det alldeles lagom för en återhämtningsvecka? Eller kan jag lägga till ett lugnt och inte särskilt långt löppass också?

Hur gör ni? Periodiserar ni träningen? Och hur tänker ni om vilo/återhämtningsveckor? Hur mycket "får" man träna under en vilovecka?

8 kommentarer:

 1. Alltså...det här är lite läskigt. IGÅR bestämde jag att onsdagar ska få bli vilodag för mig. Jobbar kväll då och kan kombinera vilan med en skön sovmorgon...
  På söndag ska jag köra en heldag med Bulgarian Bags och planerar så smått att vila HELA nästa vecka...vilket jag inte kommer att klara, men tanken kom till mig härom dagen.
  Läser du mina tankar? :)

  SvaraRadera
 2. Helena: Ja det var faktiskt skumt! men så bra att vi båda är så kloka då. ;-) Förhoppningsvis blir du så skönt trött av Bulgarian Bags att de första vilodagarna försvinner i ett nafs..

  SvaraRadera
 3. Oftast blir det bara ofrivillig vila, dvs man är skadad, förkyld eller tvingas gå på något fånigt födelsedagskalas :).

  SvaraRadera
 4. Så klok och skön. Oftast läser man bara om dem som inte vill vila, inte kan vila eller inte vågar vila. Jag har alltför mycket annat roligt i mitt liv än träningen och kroppen orkar inte träna hela tiden (det är tydligt) så absolut njuter jag av lugnet ibland också. Och även med dåligt samvete ibland fastän jag kanske inte borde...

  Hur har du tänkt göra med vasan? Åka öppet spår igen eller några andra lopp på gång? :)

  SvaraRadera
 5. Jag periodiserar egentligen inte, men det brukr bli så rent naturligt. Brukar aldrig ha inplanerade viloveckor, men dock varierar min träning mellan alltifrån 2-6 pass per vecka, och så blir det oftast träningsvila på semestern. Så i sewptember när jag åker bort blir det nog vila rakt igenom förutom traskande och eventuellt ngn löptur. Däremot så brukar jag får "naturliga" perioder då jag är mer sugen på löpning, styrketräning, cykling osv och då blir det mer den formen av träning :) Synd att du missade Blueberryträffen idag. Ska du ändå springa Topploppet? :)

  SvaraRadera
 6. Då var vi på samma planhalva i går då - vila och lisa för själen :)
  Jag har faktiskt inte tänkt på det där med återhämtningsvecka, brukar bara köra på. Sen blir ju vissa veckor det iaf, men det kanske bara är bra då..
  Dock, jag har planerat in vila veckan efter halvmaran :)

  SvaraRadera
 7. När jag tränar som tuffast planerar jag in återhämtningsveckor/viloveckor då jag tar det väldigt lugnt. Ingen styrketräning eller högintensiv konditionspass. Det blir cykling till jobbet, 15 min enkel väg, promenader och kanske simning eller yoga.

  I höst är min tanke att köra hårt de dagar jag tränar och verkligen vila de andra dagarna. Så ja, planera in vila tror jag absolut är bra! Ofta går jag långpromenad till eller från jobbet när jag har vilodag. Och det är ingen power walk då:)

  SvaraRadera
 8. Hmm...nja det du räknar upp under din vila skulle inte jag se som en vila..möjligtvis en strosande promenad...men sån är jag:)

  SvaraRadera